זכוכית מגדלת (lupa)/ עדשה מרכזת

זכוכית מגדלת (lupa)/ עדשה מרכזת
שתפו פוסט זה:

איזה סוג ו/או הגדלה הכי טוב לי?

מאת: יאיר זילבר, אופטומטריסט מומחה לראייה ירודה בירושלים

זכוכית המגדלת כמו שאנו מכירים היום, הומצאה בשנה 1250 לספירה, ע"י "רוג'ר בייקון" מדען ופילוסוף אנגלי. היום, יותר מ – 750 שנה מאוחר יותר, זכוכית המגדלת עדיין מאוד פופולרית ומסייעת לאנשים בתחומים רבים ובמיוחד לאנשים בעלי ראייה ירודה כתוצאה מפגם, מחלה מולדת או כמו רוב המקרים היום, שינויים פיזיולוגים/פתולוגים במרכיבים השונים בעין.
למרות שרוב האנשים כנראה חושבים, על זכוכית מגדלת הקלאסית "מגדלת יד" כזאת ששימשה את הבלש " Sherlock Holmes" בספריי הבלשות, כיום ישנם סוגים שונים של מגדלות, במגוון רחב של גדלים והגדלות.

איזו זכוכית מגדלת הכי טובה בשבילי?

גדולה / קטנה, מרובעת / עגולה, ידנית / עומדת, מה יותר טוב הגדלה נמוכה או גבוהה? כיצד נדע למצוא את המגדלת הטובה ביותר עבורנו, בלי לטבוע בים המגדלות המוצאות כיום.
ישנם מספר כללי אופטיקה חשובים בעדשה מרכזת (דו קמורה). הכרתם תעזור לנו בבחירת זכוכית המגדלת הטובה ביותר עבורנו.

הגדלה:
הגדלה אחת שווה לכוח אופטי של: D4 (דיופטר). שיטת הרישום על המגדלת מופיעה בשתי צורות: כוח האופטי (D דיופטר) ו/או הגדלה (לדוגמא X2)
ע"י נוסחא פשוטה נוכל לדעת כמה הגדלה ו/או דיופטר, יש בזכוכית המגדלת.

הגדלה=דיופטר/4

ניתן להבין מכך, שמגדלת בעלת כוח אופטי שלD 8 הינה בעלת הגדלה X2.

מוקד – Depth of focus:
לכל מגדלת יש מרחק מוקד. ככל שהמגדלת בעלת כוח (D) גדול יותר, מרחק המוקד קצר יותר וההפך. מסיבה זו מחזיקים את המגדלת במרחק מסוים מחומר הקריאה,

שדה הראייה – Depth of field:
ניקח 2 מגדלות בעלות כוח (D) שונה, נקבל שדה ראיה שונה בכל מגדלת. לדוגמה: במגדלת בעלת כוח של D 12 נוכל לראות יותר טקסט דרך המגדלת, מאשר במגדלת בעלת כוח של D20.

קוטר – Diameter:
לכל מגדלת יש קוטר עדשה. קוטר העדשה במגדלת משתנה בהתאם לכוח (D) המצוי בה. בהגדלה קטנה קוטר העדשה גדול, בהגדלה גדולה קוטר העדשה קטן.

בבואנו לרכוש זכוכית מגדלת, רצוי לבוא מצוידים בחומר הקריאה, תפירה וכו' בו אנו מתקשים בבית, כך נוכל לראות שזכוכית המגדלת אכן עוזרת למטרה שלנו. עדיף להתחיל עם זכוכית מגדלת בעלת הגדלה הנמוכה ביותר (X2) ומשם לעלות, כך נוכל למצוא את ההגדלה הנחוצה לנו ולעשות השוואה מה יותר אפקטיבי למטרה שלנו.

בכדי למצוא את מוקד העדשה יש להניחה צמוד לחומר הקריאה ולהרחיקה עד קבלת אפקט הגדלה מקסימלי של המגדלת, ברגע שעברנו את מרחק המוקד, התמונה תתקבל תחילה עם עיוותים ולאחר- מכן הפוכה. כך נדע שעברנו את מרחק המוקד ונחזור מעט אחורה. לאחר מציאת ההגדלה הרצויה, יש לבחור את סוג המגדלת. ישנם סוגים שונים של מגדלות: מגדלת יד, מגדלת עומדת, עם תאורה וללא תאורה וכו'. בחירת סוג המגדלת תעשה לפי היכולות שלנו והנוחות.

מגדלת יד:

טעות נפוצה להשתמש עם משקפיי קריאה ומגדלת יד יחד, אפקט ההגדלה שמתקבל מופחת. לכן ישנה עדיפות להרכיב את משקפיי המרחק בשימוש עם מגדלת. במגדלת יד יש למצוא את מוקד העדשה בכדי לקבל את ההגדלה המקסימלית. מגדלת יד כשמה כן היא! מצריכה שימוש ביד יציבה. ובדרך כלל קומפקטית – ניתן להכניסה לכיס. קיימת גם עם תאורה פנימית.

מגדלת עומדת:

מגדלת עומדת מונחת על חומר הקריאה. המבנה שלה מציב אותה תמיד במרחק המוקד שלה, אין צורך לחפש אותו. יש להזיז את המגדלת עם כיוון הקריאה. ניתנת לשימוש עם משקפיים (מרחק או קריאה). נוחה יותר משמעותית לזמן קריאה ארוך, אינה מצריכה יד יציבה, בדרך כלל אינה קומפקטית – לא ניתן להכניסה לכיס. קיימת גם עם תאורה פנימית.
ישנה חשיבות גדולה מאוד בתאורה ישירה (מנורת שולחן) בזמן קריאה. אור לבן (נורת PL) עדיף על סוגי התאורה השונים. מגביר את הקונטרסט בין הכיתוב לדף ומשפר את יכולת הקריאה.

במקרים בהם מדובר בפציינט בעל ראייה ירודה, יש קושי גדול למצוא את זכוכית המגדלת ו/או עזר הראייה ומתאים לו ביותר. במקרה זה מומלץ לגשת לאופטומטריסט המתמחה בראייה ירודה. תפקיד האופטומטריסט להתאים משקפיים המותאמים למצב ראייתו ולהמליץ על עזר הראייה בהתאם למצב הראייה ולדרישה הוויזואלית.

משקפיים מוכנים תוך שעה!

 (תלוי במלאי העדשות בחנות)

מאמרים נוספים

דילוג לתוכן